Wednesday 3 November

Kwaliteit zelfstandige klinieken verder omhoog

Zelfstandige klinieken starten hun eigen opleidingen. Met de mijlpaal van de ZKN Academy wil ZKN de deskundigheid en professionaliteit van medewerkers van Zelfstandige Klinieken verder vergroten ZKN wil de kwaliteit van alle klinieken op topniveau brengen. Met de oprichting van een eigen opleidingenhuis is daarvoor een belangrijke stap gezet. Directeur Roos: “Klinieken met het ZKN keurmerk blinken al uit in een persoonlijke behandeling, en snelle en uitstekende zorgkwaliteit. Het is niet eenvoudig om dat niveau te behouden. Daarom bieden we naast het ZKN keurmerk, wat jaarlijks wordt gecontroleerd door een onafhankelijke keuringsinstantie, nu opleidingen aan. Dit past bij ZKN-keurmerk klinieken die zich constant blijven ontwikkelen om de korte wachttijden, vriendelijke sfeer en hoogwaardige kwaliteit te blijven verbeteren.”

Het aanbod van de ZKN Academy is divers, van cursussen voor medisch specialisten en kliniekmanagers, tot controllers en verpleegkundigen. Zo zijn er cursussen voor effectieve communicatie bij visitatie, financiering en fiscaliteit, informatiebeveiliging, wet en regelgeving voor ZBC’s, het behalen van het ZKN Keurmerk en diverse infectiepreventie cursussen.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een behandeling in een kliniek. Dat komt omdat zij zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de behandeling. Klinieken krijgen in de Benchmark van oktober 2010 gemiddeld een 8,3 van consumenten als algemeen rapportcijfer. De gemiddelde cijfers liggen in het derde kwartaal wederom boven de 8: bejegening (8,2), behandeling (8,2), nazorg (8,0) en informatieverstrekking (8,0).

De deskundigheid van de arts (32%) en de korte wachttijd (28%) zijn de belangrijkste redenen voor de Nederlander om voor een zelfstandige kliniek te kiezen. De deskundigheid van de arts wordt met een 8,6 hoog gewaardeerd, 95% is tevreden over de wachttijd.

Doordat patiënten tevreden zijn over de behandeling, kiezen zij steeds vaker de kliniek boven het ziekenhuis. Een rapport van adviesbureau Boer & Croon laat zien dat het aandeel van klinieken voor verzekerde zorg van 2005 tot 2010 vertienvoudigd is van 0,3% naar 3%. Jaarlijks stijgt de omzet van deze klinieken met 24%.

Zelfstandige Klinieken Nederland
Zelfstandige Klinieken Nederland (http://www.zkn.nl) (ZKN) heeft ten doel het bevorderen van transparante kwaliteitszorg in de zelfstandige klinieken en daarmee de kwaliteit en het potentieel van de zelfstandige klinieken als professionele zorgaanbieder binnen de zorgmarkt te communiceren. Daarnaast behartigt ZKN de sociale, economische en maatschappelijke belangen van de aangesloten klinieken. ZKN vertegenwoordigt op dit moment al ruim 100 zelfstandige klinieken die zowel verzekerde als niet-verzekerde zorg leveren. Dit aantal groeit snel. Om de doelstellingen te bereiken heeft ZKN het ZKN KEURMERK ontwikkeld en met succes geïntroduceerd. Dit is een landelijk erkend, gecertificeerd kwaliteitskeurmerk, waarbij de uitvoering in handen is van KIWA keuringsinstituut, een onafhankelijke, professionele certificeringinstelling. 

Naar nieuwsoverzicht