Saturday 4 February

Zorgkosten kunnen veel lager

ROTTERDAM
De zorg staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk in het boek dat over verlaging van de zorgkosten gaat. De zelfstandige klinieken in Nederland willen een prominente rol spelen in dat deel.

„Zelfstandige klinieken zijn met hun marktaandeel van 3 à 4% zeker 15% goedkoper dan gewone ziekenhuizen. Dat percentage wordt veel hoger als wij meer kunnen groeien. En nee, ziekenhuizen die een rol krijgen van één groot zelfstandig behandelcentrum sluit ik niet uit.”

De veranderingen in het Nederlandse zorglandschap kunnen de nieuwe voorzitter van koepelorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Jak Dekker, niet snel genoeg gaan. „Als we niks doen, gaan we Amerika achterna. Daar gaat al ruim 20% van het bruto nationaal product (bnp) op aan zorg. In Nederland is dat nog zo’n 11%. Nog”, benadrukt hij, „want zonder ingrijpen zal dat percentage snel oplopen.”

En dat is helemaal niet nodig. De zorg in Nederland kan veel goedkoper, stellen ze bij ZKN. „Hoe? Dat begint al bij het aantal behandelingen. Wij voeren voor de orthopedie een conservatief beleid”, legt Derk Rietveld uit, orthopeed en medisch directeur van AnnaTommie, een centrum voor orthopedie met zes vestigingen in Nederland. „Patiënten hoeven niet zo vaak te worden geopereerd als nu gebeurt. Hoewel het wat langer duurt, zijn ze met een revalidatietraject met bijvoorbeeld fysiotherapie beter af.”

Verdienmodel
„Wat het geheim is van ons verdienmodel? We hebben ervoor gekozen om operatiekamers te huren bij andere centra. Op het moment dat we zelf operatiekamers neerzetten, moet ik de productie gaan opschroeven om de kosten terug te verdienen. Dan wordt AnnaTommie productiegedreven en dat willen we niet. Het allerliefst wil ik gebruikmaken van de dure infrastructuur die er al ligt. In ziekenhuizen staan een aanzienlijk deel van de dag operatiekamers leeg.”

Dekker: „Ziekenhuizen zien deze zogeheten zbc’s nog vaak als een bedreiging. Waarom niet samenwerken? Zbc’s zijn er toch en blijven groeien.”

Dat ziet ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). „Het is een vaststaand feit dat ze er gewoon zijn. Maar ook ziekenhuizen mogen poliklinieken openen als daar een markt voor is. Sommige specialisten werken zelfs in zowel ziekenhuizen als zbc´s. De raden van bestuur van ziekenhuizen moeten daar toestemming voor geven, en dat gebeurt ook”, aldus de zegsman.

Volgens ZKN zullen ziekenhuizen moeten kiezen welke kant ze opgaan. Dat gebeurt overigens wel steeds meer, zij het nog aarzelend. Kreeg Rietveld tot enige tijd geleden geen voet tussen de deur bij ziekenhuizen met zijn vraag tot samenwerking, nu heeft hij vijf afspraken staan. Dekker sluit niet uit dat zbc’s zich in ziekenhuizen gaan huisvesten, als polikliniek of als maatschap. „Of ziekenhuizen brengen zelf zorg onder in een zbc of worden een zelfstandig zorgcentrum.”

In Zeeland is dat al zover. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) werkt samen met private investeerders bij de uitbreiding van diens vestiging in Zierikzee. Het ADRZ wil een deel onderbrengen in een zelfstandige kliniek waarin zowel het ziekenhuis als het private Zorginvest van Roompot-oprichter Henk van Koeverdinge participeert.

De NVZ kent de casus in Zierikzee. „Als er behoefte aan is en er is markt voor, dan kan dit soort initiatieven plaatsvinden. Ziekenhuizen mogen zich ook laten financieren door private partijen, mits zonder winstoogmerk.”

Extra betaald

ZKN voorziet dat de moeilijke zorg dan in de academische of de topklinische ziekenhuizen wordt verleend die daar dan ook voor betaald moeten krijgen. „Het is heel wat anders dat je een veertiger in de behandelkamer krijgt die last heeft van zijn rug dan een man op hoge leeftijd die een zware en complexe ingreep moet ondergaan.” Zbc’s zijn immers goed in planbare zorg zoals orthopedie, oogheelkunde en plastische chirurgie. Ook cardiologie en chronische zorg vinden steeds meer buiten het ziekenhuis plaats.

„Het gaat altijd om zorg die via een duidelijk omlijnd zorgpad plaatsvindt”, verduidelijkt Dekker. „En omdat er duidelijke kaders liggen, kun je goed controleren op kwaliteit. Zorgverzekeraars kijken nu nog vooral naar de macrokosten terwijl ze van minister Schippers (Volksgezondheid) een regierol hebben gekregen om ook in te kopen op kwaliteit. Dat hebben verzekeraars nog niet voldoende helder: wie welke kwaliteit levert.”

Dekker stelt dat ZKN daar wel het voortouw in kan nemen. „Omdat bij de zbc’s die duidelijke zorgkaders aanwezig zijn waardoor het veel eenvoudiger is om kwaliteit te meten. Een eenvoudige vragenlijst maakt al veel inzichtelijk.”

Volgens de nieuwe voorzitter van ZKN is het heel eenvoudig. „Je kunt bekijken waarom het moeilijk is, maar ook zeggen: waar gaan we beginnen?”

 

 

Bron: De Financiele Telegraaf door PATRICIA BOON

Naar nieuwsoverzicht