Ervaringen uit de praktijk

Sandra Grandadam (38)

Baarmoederhalsafwijking

“Als het om baarmoederhalskanker gaat, behoor ik absoluut tot de risicogroep. Ik heb de ziekte van Crohn en vanwege de medicijnen die ik daarvoor gebruik, moet je wat dat betreft het zekere voor het onzekere nemen. Omdat ik me bezighoud met het HPV-onderzoek liet ik al heel lang jaarlijks uitstrijkjes maken.

Over mijn gynaecoloog ben ik altijd heel tevreden geweest. Ik kende hem via mijn werk op de poli en hij is een uitstekend vakman. Maar daarbij is hij ook nog bijzonder prettig in de omgang. En laten we eerlijk zijn: er zijn artsen die sociaal minder vaardig zijn. Die combinatie van vakmanschap waarop je kan vertrouwen en sociale vaardigheid heeft me erg geholpen toen dit jaar na het uitstrijkje bleek dat ik verdachte cellen had. Heel belangrijk is dat je dan voor, tijdens en na de behandeling gerustgesteld wordt. Ik denk dat elke vrouw dat graag wil. Je schrikt je rot als je baarmoederhalsafwijking hebt.

Wat ik heel aangenaam vind, is dat alles zo snel en direct gaat. Ik hoefde niet lang op de behandeling te wachten, want de uitslagen heb je heel snel. Dat geldt voor de hele kliniek. Na de ingreep maakte ik me ook zorgen over een moedervlek. Door mijn Crohn-medicatie konden ook daar kwaadaardige cellen ontstaan. Er is toen meteen een afspraak gemaakt op de afdeling dermatologie. Gelukkig bleek ik me geen zorgen te hoeven maken.”

Patiënt bij Roosevelt Kliniek

 

Sandra Grandadam (38) - Baarmoederhalsafwijking