Ervaringen uit de praktijk

Theo Quist (59)

Colitis ulcerosa

“Ik ben hier vanwege de specialist. Die behandelt me al vanaf dat ik in 2009 in het ziekenhuis terecht kwam. Toen hij overstapte naar deze kliniek was het voor mij vanzelfsprekend dat ik hem zou volgen. Wat me vooral aanspreekt, is dat hij niet zomaar opereert. Dat doet hij alleen als het echt niet anders kan. Veel mensen met colitis krijgen een stoma.

Het is belangrijk dat hij je als persoon ziet. Die persoonlijke benadering is ook de kracht van al de mensen die hier werken. Colitis is een ingrijpende ziekte en als ik bel, begrijpen ze dat het geen flauwekul is. Ik heb altijd met dezelfde personen te maken. Mensen die jou kennen en aan wie je niet elke keer je hele geschiedenis hoeft te vertellen.

Colitis is, net als de ziekte van Crohn, een auto-immuunziekte. Het verschil is dat colitis alleen tot ontsteking van de dikke darm leidt. Colitis is helaas ook chronisch. Ik zal nooit meer het energieniveau krijgen dat ik had voor ik ziek werd. Maar de medicijnen slaan gelukkig aan. Ik kom hier nu elke acht weken voor een infuus. Regelmatig overleggen we over het bijstellen van de medicatie. Het fijne is dat ik me nooit zorgen hoef te maken over de kosten van de soms heel dure medicijnen. Dat soort zaken wordt hier allemaal geregeld.”

Patiënt bij Medisch Centrum de Veluwe

Theo Quist (59) - Colitis ulcerosa