Ervaringen uit de praktijk

Tamara Konings (36)

Constitutioneel eczeem

“Voor mij is het heel belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik serieus genomen word. Je kan het zo gek niet bedenken, of ik heb het geprobeerd. Van zonnebloempitten onder mijn ellebogen tot een door natuurgenezers voorgeschreven paardenmelkbehandeling. Ze begrijpen hier dat als je deze ziekte hebt, je er echt alles aan doet om in elk geval minder last te hebben.

Het grote probleem van constitutioneel eczeem is dat er geen genezing voor is. Je wordt ermee geboren en je moet maar zien of je ermee kan leven. Het enige wat je kan doen is zo goed mogelijk de symptomen bestrijden. Vroeger was dat extreme jeuk. Mijn huid lag toen altijd open. Nu voel ik de jeuk in mijn slechte periodes meer van binnen en kan ik het heel warm krijgen, waardoor mijn gezicht vuurrood wordt.

Het goede van de artsen is dat ze creatief zoeken naar manieren om mijn leven dragelijker te maken. De medicijnen die ik nu slik, zijn niet voor mijn ziekte ontwikkeld, maar ze helpen wel. Regelmatig overleggen we over de hoeveelheid pillen die ik moet slikken. Liefst zo min mogelijk natuurlijk, want het blijft voor mij toch rotzooi die je naar binnen werkt. Samen met mijn arts heb ik ook naar andere behandelingen gekeken. We hebben geëxperimenteerd met een lichttherapie die eigenlijk bedoeld is voor psoriasis. Helaas bleek die niet te werken.”

Patiënt bij Dermapark

 

Tamara Konings (36) - Constitutioneel eczeem