Ervaringen uit de praktijk

Rein Schrauwen (75)

De ziekte van Dupuytren

“Door de ziekte trekken mijn vingers een voor een krom. Dat is een gevolg van een verharding van het bindweefsel van de hand. Wat de oorzaak van Dupuytren is, weten ze helaas nog niet. Wel is duidelijk dat er een erfelijke component aan zit. Het is echt een lastige, vervelende ziekte. Een e-mail met de kleine knopjes van je telefoon versturen is al lastig. De ziekte genezen kan helaas niet. Dat betekent dat ik steeds weer opnieuw aan een aangetaste vinger geopereerd moet worden.

Het is een operatie die zeer nauw luistert. De pezen van de spieren worden blootgelegd en het kalkachtige weefsel moet er vervolgens worden afgeschraapt. De kunst is daarbij de zenuwen te sparen. De eerst operatie hier is uitstekend verlopen. Overigens was ik daarvoor ook in zeer goede handen. Ik kwam naar deze kliniek omdat ik naar Amsterdam ben verhuisd en graag in de buurt behandeld wilde worden. Mijn huisarts wees me erop dat ik naar een ZKN-kliniek kon gaan.


Bij mijn eerdere operaties in een academische ziekenhuis ging alles via een standaardprocedure. Je moest er in de morgen zijn, je kreeg een bed toegewezen, ze gaven je zo’n ziekenhuishemd om aan te trekken en ergens in de loop van de middag werd je dan geopereerd. Hier hoeft dat allemaal niet. Ik kan mijn kleding gewoon aanhouden, want uiteindelijk wordt alleen de hand geopereerd. Je bent maar een dagdeel kwijt voor deze operatie.”

Patiënt bij The Hand Clinic

Rein Schrauwen (75) - De ziekte van Dupuytren