Ervaringen uit de praktijk

Jos de Weerd (27)

Ziekte van Crohn

“Ik was mijn hele jeugd dik. Toen ik zeventien was gooide ik het roer om. In korte tijd viel ik veertig kilo af. Over de oorzaak van de ziekte van Crohn is weinig bekend, maar ik denk dat het in mijn geval is getriggerd door het snelle afvallen. Ik begon me daarna steeds beroerder te voelen. Regelmatig kreeg ik koliekpijnen. Het is moeilijk de pijn te beschrijven... Alsof je maag een droge zeem is die wordt uitgewrongen. Het was het begin van een lange reeks klachten.

Uiteindelijk is hier de diagnose gesteld. Crohn is een ziekte waarbij het afweersysteem te goed werkt, om het zo maar uit te drukken. Het gevolg is dat ook gezonde delen van je lichaam worden aangevallen. Bij mij leidde het onder andere tot galstenen, een scheurtje aan het eind van de darm, fistels in de darmen, een abces op de huid en aften in de mond. Het lastige is dat er niet een bepaald virus is dat de ziekte veroorzaakt. Je moet een aantal symptomen bij elkaar optellen. Je kunt er ook nooit van genezen.

Gelukkig kan er wel veel gedaan worden om de ziekteverschijnselen te onderdrukken. Ik slik verschillende medicijnen en let goed op wat ik eet. Hier kom ik elke acht weken voor een infuus-behandeling met Remsima. Dat middel remt het overontwikkelde immuunschild een beetje af. Ik ben zó blij dat vanaf het begin voor het meest effectieve medicijn is gekozen. Ik heb een vriendin die ook Crohn heeft. Haar artsen gaven haar eerst goedkopere medicijnen die niet goed werkten. Ze heeft het gevoel dat haar darmen zijn verwoest doordat ze niet meteen het adequate medicijn kreeg voorgeschreven. Ze heeft nu een stoma.”

Patiënt bij Medisch Centrum de Veluwe

 

Jos de Weerd (27) - Ziekte van Crohn