Nieuwsbericht

Best practice: De patiënt echt betrokken bij de behandeling

In deze best practice deelt ICONE (Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland) haar innovatie: 'Dynamische High Resolution (HR) echografie' voor kosteneffectiviteit en diagnostische efficiency.

1 januari 2022

ICONE (Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland)De patiënt echt betrokken bij de behandeling - Best practice

Icone is sinds 2022 onderdeel van Xpert orthopedie. 

Welke best practice wilt u delen? En wat was de aanleiding?
Met onze Dynamische High Resolution (HR) echografie werken we aan meer kosteneffectiviteit en diagnostische efficiency.

Wat behelst de verbetering?
Dynamische High Resolution echografie geeft de mogelijkheid om tijdens het bewegen van een gewricht de klachten te kunnen beoordelen. Veel patiënten komen bij ons terecht omdat zij alleen bij bepaalde bewegingen in de schouder, heup, knie of enkel last hebben van de klachten. Bij dynamische High Resolution echografie kan precies worden gevolgd waar het probleem is ontstaan. Met deze vorm van echografie kunnen we  de diagnose direct verifiëren en de behandeling beter controleren. Het is mogelijk om tijdens de dynamische echografie injecties uit te voeren, zoals een diagnostische injectie. Als de patiënt na een diagnostische injectie aangeeft dat de pijn is verdwenen dan is meteen duidelijk dat de juiste plaats van de klachten is gediagnosticeerd. Zo maakt ICONE de patiënt deelgenoot van de diagnostiek. Voor de patiënt zelf wordt hiermee duidelijk dat na verdoving de klachten, indien verminderd, ook op de juiste wijze zijn gediagnosticeerd. Tevens kan onze arts-echografist een therapeutische injectie, verdoving met een ontstekingsremmer toedienen, om de klachten direct te behandelen.

Hoe sluit deze best practice aan op uw visie?
Met deze interactieve manier van patiënten diagnostiek brengen we zorg dichter bij de patiënten. Niet qua locatie, maar we betrekken ze echt bij de zorg. Het is een interactieve behandelwijze. Doordat de patiënt echt deelneemt, groeit zijn vertrouwen in de behandeling.

Wie profiteert van deze best practice? En hoe?
De patiënt profiteert door de verbeterde doorlooptijd, de organisatie profiteert door de verminderde kosten. Het algemeen belang van deze innovatie is de vermindering van de kosten van diagnostiek, en door verkorte doorlooptijd is het ziekteverzuim duidelijk sterk verminderd. Er is veel onderzoek gedaan in de orthopedie waaruit blijkt dat juist electieve orthopedie bij jonge mensen midden in het arbeidsproces een grote economische impact kan hebben. Wij menen dat in de toekomst in ons vakgebied 80% van de MRI-indicaties kan worden vervangen door dynamische echografie.

Wie hebben er intern en extern meegewerkt aan deze best practice?
Met de echografist en het gehele team hebben we afspraken gemaakt. Onze externe partners zijn de medewerkende universitaire contacten op het gebied van bewegingswetenschappen, zoals de Universiteit van Florida, Stockholm en Aken.

Hoe worden de resultaten gemeten en vergeleken met de situatie vóór invoering?
Sinds de invoering van Dynamische High Resolution (HR) echografie verrichten wij significant minder MRI’s. In onderstaande tabel wordt Dynamische High Resolution (HR) echografie vergeleken met MRI. In een recent artikel werden avulsieletsels aan de knie met echografie vijf keer vaker vastgesteld dan met MRI.

Wat heeft u geleerd van de best practice en de weg er naar toe?
Innovatie kost veel tijd en veel inspanning van medewerkers en het team. Maar met de juiste motivatie en inzet lukt het ons uiteindelijk om nieuwe technieken in te voeren.

Waar bent u het meest trots op?
Dat wij innovaties op internationaal niveau kunnen brengen. Collega’s vanuit het buitenland, onder andere Spanje en Zweden, bezoeken ons om hier de nieuwste ontwikkelingen te beoordelen en te kijken of de techniek ook elders kan worden toegepast. 


Referenties
Mogelijkheden voor dynamische echografie zijn uitgewerkt in een artikel dat is gepubliceerd in het boek The Meniscus van dr. Hulet en is gepubliceerd in opdracht van de organisatie The European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy:
Klos, T.V.S., Konijnenberg, S.E.M. (2016). Meniscus Ultrasound. In C. Hulet, H. Pereira, G. Peretti & M. Denti (Red.), Surgery of the meniscus (p.147-161) (1e druk). Heidelberg: Springer.

Overige referenties
- Klos TVS, Konijnenberg SEM, Scholtes M. High prevalence of all complex Segond avulsion using ultrasound imaging. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2017 Apr;25(4):1331-1338.
- Klos TVS, Konijnenberg SEM. The Meniscus Preserve the future!, ICONE, Meniscus Ultrasound, 3rd International meeting Porto, 4-6 feb 2016.
- Timotijevic S, Vukasinovic Z, Bascarevic Z (2014) Correlation of clinical examination, ultrasound sonography, and magnetic resonance imaging findings with arthroscopic findings in relation to acute and chronic lateral meniscus injuries. J Orthop Sci 19(1):71-6. doi: 10.1007/s00776-013-0480-4
- Wareluk P, Szopinski KT (2012) Value of modern sonography in the assessment of meniscal lesions. Eur J Radiol 81(9):2366-9. doi: 10.1016/j.ejrad.2011.09.013.

 

Over ICONE (Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland)
ICONE (Innovatieve Chirurgische Orthopedie in Nederland) is een Zelfstandig Behandelcentrum voor orthopedische zorg in de regio Noord-Brabant. In 2007 is dr. T.V.S. Klos dit regionale behandelcentrum gestart vanuit de overtuiging dat medische zorg en aandacht voor patiënten beter moet en kan. ICONE maakt zich sterk om patiënten een kwalitatief hoogstaand zorgproduct dicht bij huis te leveren. Zodat zij met een hoge mate van tevredenheid terugkeren op hun (sportieve) niveau. Een hoogopgeleid medisch team biedt een snelle en veilige behandeling van orthopedische aandoeningen en sportletsels. Specialisaties zijn onder meer: kijkoperaties/arthroscopie, computerondersteunde voorste kruisbandreconstructies en diagnostiek en behandeling via dynamische echografie.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon