Nieuwsbericht

Nieuw op de agenda: Lunch&Learn | De fax de zorg uit: Faexit!

17 januari 2023

Save the date voor deze ZKN academie op 23 maart van 12.00 tot 13.00 uur. Tijdens deze lunchsessie behandelen we het uitfaseren van de fax. Zo helpen we de fax de zorg uit -> Faexit! Meld u hier direct aan of lees hieronder meer over de bijeenkomst.

De fax wordt nog verrassend vaak gebruikt. In 2021 is in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) het gebruik van de fax onderzocht. Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen blijken grootverbruikers van de fax te zijn. Zorggegevens en recepten worden nog verstuurd via de fax aan ketenpartners. Onderzoek bij zelfstandige klinieken toonde aan dat de fax ook hier nog steeds gebruikt wordt voor uitwisseling van zorggegevens en recepten.

Belangrijkste redenen om de fax uit te faseren

Met faxen is het risico aanwezig dat gevoelige (medische) informatie niet goed overkomt of op de verkeerde plaats belandt. Dat is onaanvaardbaar als we denken aan de normen voor informatiebeveiliging en voor privacy. Het is toch een beveiligingsrisico. Overtypen, kopiëren en inscannen is ook echt niet meer van deze tijd en veel werk. Faxen is niet geschikt voor het uitwisselen van medische gegevens en is niet toekomstbestendig. Gegevensuitwisseling doen we bij voorkeur elektronisch en gestructureerd. Het project ‘Faexit’ heeft als doel om de fax landelijke uit te faseren en daarbij keuzes te maken welke werkbare alternatieven er zijn. Er zijn veiliger, goed werkbare alternatieven waardoor gegevens minimaal digitaal en herbruikbaar kunnen worden uitgewisseld.

Wat leert u tijdens deze bijeenkomst?

  1. Wat het doel en de resultaten van het project faexit tot nu toe zijn.
  2. Wat de geleerde lessen zijn van zorgorganisaties en wat het heeft opgeleverd, zoals van ZKN-lid het Alexander Monro ziekenhuis die 1 december 2022 gestopt is met de fax.
  3. Hoe u met de voorbeelden en ervaringen uit de praktijk ‘gewoon de stekker uit de fax trekt’.

Aanmelden kan hier op de agenda van ZKN.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Berthe de de Kok.

Profielfoto van Berthe de de Kok
Contactpersoon