Nieuwsbericht

Kengetallen 2023: consistent beeld van aangesloten leden zet door

11 april 2023

ZKN heeft de kengetallen van de vereniging voor 2023 bekend gemaakt. In 2023 heeft ZKN 129 leden met het ZKN-keurmerk en vijf kandidaat-leden. Dat is een lichte daling t.o.v. afgelopen jaar veroorzaakt doordat enkele leden samen zijn gegaan. Gezamenlijk wordt er op 456 locaties zorg geleverd wat vergelijkbaar is met 2022. Andere uitkomsten zijn dat 75% van de leden zich focust op één specialisme en 93% verzekerde zorg biedt.

De kracht van focus
Klinieken focussen vaak op een specifiek zorgaanbod; ze doen waar ze echt goed in zijn. Sommige klinieken focussen zich zelfs enkel op een sub-specialisme bijvoorbeeld niet alle oncologie, maar alleen borstkanker. Dat blijkt ook uit de nieuwe kengetallen. Maar liefst 75% van de leden van ZKN focust zich op één medisch specialisme. Dit percentage is al jaren stabiel. In totaal zijn de leden van ZKN actief in meer als 20 specialismen waarvan dermatologie en oogheelkunde door het grootste aantal leden geboden wordt. Op de kengetallen pagina staan alle specialismen met het aantal locaties waarop dat specialisme wordt geboden.

Verzekerde zorg
De misvatting dat patiënten zorg in klinieken zelf betalen bestaat nog altijd. Uit onze data blijkt dat 93% van alle ZKN-leden verzekerde zorg biedt (vergoed door verzekeraars). Daarnaast bieden deze klinieken soms óók behandelingen die niet vergoed worden. De overige 7% van ZKN-leden biedt niet-verzekerde behandelingen zoals ooglaseren of cosmetische en plastische chirurgie. Ook deze verhouding tussen verzekerde en onverzekerde zorg is al jaren stabiel onder de ZKN-leden.  

Landelijke spreiding klinieken
We zien in provincie Groningen en Overijssel dat er in totaal drie vestigingen minder zijn dan in 2022. In andere regio’s is het aantal vestigingen stabiel of toegenomen met de grootste toename in Noord-Holland (+ 23 vestigingen) en Gelderland (+ 9 vestigingen). Wanneer een kliniek een nieuwe vestiging opent of als nieuw lid toetreedt dan worden vestigingen toegevoegd aan ZKN.nl ná het behalen van de ZKN-keurmerk audit. Zodoende wisselt het exacte aantal klinieklocaties door het jaar heen.

Voor alle kengetallen over de vereniging en de sector raadpleegt u onze kengetallen pagina. 

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon