Nieuwsbericht

Tweede Kamer stemt in met amendement over jaarverantwoording

2 april 2024

Op 21 maart debatteerde de Tweede Kamer over de Verzamelwet VWS 2023. Een van de onderwerpen op de agenda was de openbare jaarverantwoording. Kamerlid Bushoff (GL/PvdA) diende bij de Verzamelwet VWS 2023 een amendement in over de jaarverantwoording. Op 26 maart heeft de Tweede Kamer zowel het wetsvoorstel Verzamelwet VWS 2023 als het amendement van lid Bushoff over de jaarverantwoording Kamerbreed aangenomen. In dit bericht vertellen we u over dit amendement en wat dit voor klinieken betekent.

Amendement Bushoff
Het amendement van lid Bushoff stelt de minister in staat om afzonderlijke regels voor micro zorgaanbieders vast te stellen. Vergelijkbaar met het Burgerlijk Wetboek en in lijn met de Europese richtlijn jaarrekening, kan de minister onderscheid maken naar vier categorieën van zorgaanbieders: micro, klein, middelgroot en groot. Bovendien kan de minister met dit amendement bepalen dat de jaarverantwoording voor micro zorgaanbieders geheel of gedeeltelijk niet openbaar hoeft te worden gemaakt. Het doel van dit amendement is om voor micro zorgaanbieders de jaarverantwoording proportioneel te maken.

Wanneer ben je als kliniek micro?
Als je op 2 opeenvolgende balansdata voldoet aan 2 van de volgende 3 criteria:
-    Balanstotaal < €450.000
-    Netto omzet <€900.000
-    Gemiddeld aantal werknemers <10

Wat betekent dit voor klinieken?
De minister gaat nu aan de slag met een wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. Er is een pauze van kracht over de boekjaren 2022 en 2023. Het streven is om het micro-regime voor het eerst in werking te laten treden over boekjaar 2024, per 1 januari 2025. De haalbaarheid van deze datum is mede afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Dit betekent dat voor klinieken die vallen onder de categorie micro waarschijnlijk een nieuwe set met laagdrempelige verslaggevingsregels zal komen.  

We houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen op dit dossier.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Daniƫl Ellis.

Profielfoto van Daniël Ellis
Contactpersoon