PAROOL - FRANCINE WILDENBORG / AMSTERDAM / 14-10-2017

Van alle ziekenhuizen krijgen zelfstandige klinieken het hoogste cijfer van patiënten: gemiddeld een 8,8. Dat blijkt uit 80.000 beoordelingen op Zorgkaartnederland.nl.

De entourage en de persoonlijke bejegening zorgen voor de hoge score, stelt de Patiëntenfederatie, initiatiefnemer van Zorgkaart Nederland. Woordvoerder Thom Meens: "Patiënten kunnen na verwijzing van de huisarts vaak dezelfde week nog bij een kliniek terecht en zijn dan snel klaar: van een MRI-scan tot een afspraak met de specialist." De universitair medisch centra scoren relatief het slechtst met een 7,7.

De naam zelfstandige klinieken of behandelcentra is geïntroduceerd om het verschil te maken met privéklinieken waar behandelingen plaatsvinden die niet worden vergoed en die in het verleden nogal eens negatief in het nieuws kwamen.

Bij de 150 klinieken op 350 locaties van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) gaat het voor 90 procent om zorg die wel wordt vergoed. Populair zijn dermatologie, orthopedie en de behandeling van borstkanker. De klinieken richten zich op één specialisme, zodat de academische en grote ziekenhuizen de complexe patiënten kunnen behandelen.

Ook gespecialiseerde ziekenhuizen als de Sint Maartenskliniek (orthopedie) bij Nijmegen en het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek (kanker) scoren goed met gemiddeld een 8,5, vanwege hun relatieve kleinschaligheid.

Kleine streekziekenhuizen zitten daar niet ver onder met een 8,3. Ze liggen vaak dicht bij huis en zijn overzichtelijk, zegt Meens. Patiënten straffen fusies meteen af: van de negen in 2015 gefuseerde ziekenhuizen daalde de waardering met 0,6 punt.

Van de 80.000 geanalyseerde beoordelingen op Zorgkaart Nederland gaat bijna de helft over zelfstandige klinieken, de UMC's komen niet eens aan 2000 beoordelingen. Volgens adviesbureau IG&H, die het onderzoek uitvoerde, maakt dat voor de onderzoeksresultaten niet uit.