Over ZKN

Wij zijn ZKN, de branchevereniging van zelfstandige klinieken in Nederland. Klinieken leveren zo’n 16% van de medisch specialistische zorg in Nederland. Dat zijn ruim 1,3 miljoen patiënten per jaar die naar klinieken gaan voor planbare zorg. Doordat onze leden zich veelal focussen op één specialisme zijn zij extreem goed en efficiënt geworden in het leveren van die betreffende zorg. Daarmee dragen klinieken ook bij aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg van betaalbaarheid en toegankelijkheid zonder concessies te doen op kwaliteit.

Op niveau zijn én blijven

Klinieken aangesloten bij ZKN hebben allen het ZKN-keurmerk en worden daar jaarlijks op getoetst door onafhankelijke certificeringsinstanties. Het ZKN-keurmerk is een waarborg dat de geleverde zorg veilig en van hoge kwaliteit is, met uitstekende service en nazorg. Naast de kwaliteit en professionaliteit van het medisch personeel, worden ook de behandeling, de intake, de veiligheid van de apparatuur, infectiepreventie, nazorg en klanttevredenheid getoetst. Zo blijft de kwaliteit van zorg op hoog niveau. 

Bureau ZKN

Als vereniging behartigen wij de belangen van klinieken. Dat doen we in de media, de politiek, bij verzekeraars en bij andere koepels in de zorg en stakeholders. Daarnaast bieden we onze leden services zoals bijvoorbeeld nieuws, tools en bijeenkomsten om klinieken te ondersteunen, te faciliteren en te stimuleren tot groei en innovatie. Door deze diensten van ZKN kunnen klinieken zich focussen op het helpen van patiënten. Lees hier meer over het lidmaatschap.

Facts & Figures over klinieken

ZKN bestaat sinds 1990 en heeft in 2024 123 leden die zorg leveren op meer dan 427 vestigingen door heel Nederland. Van de ZKN-klinieken levert 94% verzekerde zorg in meer dan 20 verschillende specialismen. Onze grootste specialismes zijn oogheelkunde en dermatologie waar klinieken 26,3% en 23,5% van de zorg leveren. Patiënten waarderen de zorg in klinieken gemiddeld met een 9,0 in 2022 (ZorgkaartNederland). Bekijk hier meer kengetallen van ZKN.

Visie & Missie ZKN

Visie: vernieuwing in het Nederlandse zorglandschap

ZKN staat voor vernieuwing van de planbare zorg. Klinieken zijn onderdeel van de oplossing om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. ZKN staat klaar om samen met ziekenhuizen, verzekeraars en verwijzers te werken aan een duurzame inrichting van de planbare zorg in Nederland, zodat patiënten de zorg krijgen waar ze recht op hebben nu en in de toekomst.‚Äč

In onze missie om de belangen van klinieken te behartigen focussen wij ons op vier speerpunten: de patiënt centraal, zorg van hoge kwaliteit, modernisering van de planbare zorg en goed werkgeverschap & bestuur. 

Lees verder