Vraag
HR Commissie 4 maanden geleden

Vakantiedagen meenemen en/of uitbetalen

Is het volgens CAO ZKN toegestaan om vakantiedagen mee te nemen naar een volgend jaar en zo ja, wanneer moeten die vervolgens zijn opgenomen? Is het ook toegestaan om een tegoed aan vakantiedagen uit te laten betalen aan werknemer?

Deze cao-vraag is gesteld door een lidorganisatie aan de HR-commissie. 

Vond u dit artikel interessant? Zoek meer artikelen op de volgende tags: vakantiedagen
1 antwoord
Profielfoto van HR Commissie HR Commissie
4 maanden geleden

Antwoord HR-commissie: Artikel 17.2 cao ZKN regelt het wettelijk verlof. Voor de voltijd-medewerker (40-urige werkweek) bedraagt het wettelijk verlof 160 vakantie-uren / 20 dagen per jaar. Voor het opgebouwde wettelijke verlof geldt de wettelijke vervaltermijn van 1,5 jaar. Dus uren welke per januari in enig jaar zijn toegekend, komen per 1 juli in het volgende jaar te vervallen indien ze niet zijn opgenomen. Van uitbetaling van wettelijk verlof kan geen sprake zijn.

Daarnaast hebben medewerkers volgens artikel 29 cao ZKN recht op PLB-uren. Dat is een vorm van bovenwettelijk verlof. Artikel 29.2 lid 5 stelt dat PLB-uren geen verjaringsermijn hebben. Deze uren vervallen dus niet.

Ook een vraag voor de HR-commissie? Stel hem hier op de ZKN-website zodat andere klinieken ook kunnen leren van uw vraag en het antwoord.