Nieuwsbericht

Minister Kuipers en Paulette Timmerman in gesprek over de belangrijkste uitdagingen in de zorg tijdens het radioprogramma Goed Ingelichte Kring op NPO 1

11 september 2023

Op uitnodiging van Chazia Mourali, presentatrice van het radioprogramma Goed Ingelichte Kring, was Paulette Timmerman een van de gasten afgelopen zaterdag 9 september. Om deze reden heeft Chazia Mourali aan minister Kuipers gevraagd of hij op afstand wilde deelnemen aan het programma.

Belangrijkste aanleiding voor dit gesprek is het feit dat klinieken nog te weinig betrokken worden bij het oplossen van de (onnodig) lange wachttijden voor patiënten met behoefte aan laag complexe zorg zoals bijvoorbeeld een nieuwe knie.

Minister Kuipers: ‘de zelfstandige klinieken leveren al sinds jaar en dag een ontzettend belangrijke bijdrage aan de zorg voor heel veel patiënten. Ik ben daarom ook blij dat de klinieken deelnemen aan het Integraal Zorg Akkoord’.

Paulette Timmerman was vanzelfsprekend blij met deze erkenning voor de rol van klinieken in het Nederlandse zorglandschap en deelde vervolgens de zorg over het feit dat patiënten vaak te lang moeten wachten op laag complexe zorg terwijl er voldoende capaciteit is bij de klinieken.

Minister Kuipers gaf aan dat de patiënt zelf ook een verantwoordelijkheid heeft als hij vindt dat de wachttijden te lang zijn. De patiënt moet in dat geval zelf contact opnemen met de zorgverzekeraar en vragen om zorgbemiddeling naar een kliniek. Volgens de minister kunnen ongeveer 80% van alle patiënten die dit vragen, eerder geholpen worden.

Paulette Timmerman refereerde aan het feit dat het Integraal Zorg Akkoord gaat om de juiste zorg op de juiste plek en dat dit nog veel beter georganiseerd kan worden. Nu wacht een patiënt 3 maanden op een nieuwe knie en kan deze ondertussen niet werken terwijl deze patiënt veel sneller en net zo goed geholpen kan worden bij een zelfstandige kliniek.

Minister Kuipers gaf aan dat dit ook de reden is waarom zelfstandige klinieken betrokken moeten worden bij de regioplannen samen met ziekenhuizen om wachttijden te verkorten.

ZKN ziet echter dat de klinieken niet zijn betrokken bij de regioplannen en wil met name de zorgverzekeraars wijzen op het feit dat deze verantwoordelijk zijn voor het inkopen van de juiste zorg op de juiste plek. In het geval van laag complexe en planbare zorg is dat bij de zelfstandige klinieken en voor hoog complexe en acute zorg is dat bij de ziekenhuizen.

Laatste vraag aan minister Kuipers was het verzoek om actiever toezicht te houden op de zorgplicht van zorgverzekeraars. De minister gaf aan dat dit de taak is van de Nederlandse Zorg Autoriteit.

Het gehele interview is te beluisteren via onderstaande link:

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/fa0d39b6-607f-405a-b211-d555c287aeb4/hoe-kunnen-patienten-zelf-de-wachtlijsten-voor-zorg-omzeilen

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Tim Rook.

Profielfoto van Tim Rook
Tim Rook
Contactpersoon