Nieuwsbericht

CCN ontvangt eervolle vermelding vanuit het programma Zorgevaluatie & Gepast gebruik

13 juni 2023

Donderdag 8 juni jl. was het programma Zorgevaluatie & Gepast gebruik, op werkbezoek bij Cardiologie Centra Nederland (CCN).

Zij hebben een eervolle vermelding gekregen, omdat zij als organisatie de helft van het totale aantal inclusies hebben verzorgd op de CLEAR-CAD studie.

De CLEAR-CAD zorgevaluatie
Jaarlijks komt een kwart miljoen mensen[1] bij een medisch specialist vanwege pijn op de borst. Dit aantal neemt toe, net als het beslag dat dit legt op de zorgcapaciteit, en de kosten (€ 2,5 miljard in 2015 - € 4,2 miljard in 2030). Vanwege deze enorme aantallen is het belang groot om diagnostiek en behandeling van deze patiënten te optimaliseren. Daarom hebben de koepels[2] betrokken bij het programma ZE&GG de CLEAR-CAD zorgevaluatie geprioriteerd en gefinancierd. Deze zorgevaluatie komt voort uit de kennisagenda’s van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en wordt door beide wetenschappelijke verenigingen gesteund.

De huidige diagnostische procedures brengen risico’s met zich mee doordat ze invasief zijn, en er worden diagnoses gemist waardoor patiënten overlijden aan een hartinfarct. De CLEAR-CAD zorgevaluatie gaat 6500 patiënten vergelijken die ofwel de gebruikelijke diagnostiek krijgen, of bij wie primair een CT-scan van de kransslagaders wordt gemaakt. De verwachting is dat hierdoor de gezondheidsuitkomsten verbeteren, terwijl de kosten dalen.

 

 

[1] Nederland Z. Verbetersignalement Pijn op de borst ( verdenking ) stabiele angina pectoris. 2017;(December).

[2] NVZ, NFU, ZKN, Patiëntenfederatie, FMS, ZN, VWS, V&VN

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Martine de Jong.

Profielfoto van Martine de Jong
Contactpersoon