Nieuwsbericht

Best practice: De ideale combinatie tegen hernia

In deze best practice deelt Rugpoli haar innovatie: multidisciplinaire behandeling tussen anesthesist, MSK art en MSK consulent.
lia

1 januari 2022

Rugpoli | De ideale combinatie tegen hernia - Best practice

Welke best practice wilt u delen?
De combinatie van zorg bij herniapatiënten: multidisciplinaire behandeling tussen anesthesist, MSK art en MSK consulent.
De resultaten van onze zorg hebben wij gedeeltelijk wetenschappelijk geëvalueerd, een proces dat we voortzetten met PREM's en PROM’s. Uit de tot nu toe door ons gegenereerde data blijkt dat de combinatie van onze zorg de pijn significant laat afnemen, de functionaliteit van patiënten significant laat toenemen en bovendien het aantal HNP* (hernia nuclei pulposi, kortweg hernia)-operaties lijkt te verminderen.

Wat was de aanleiding? 
Uit analyse van de gebruikelijke anesthesiologische zorg voor herniapatiënten concludeerden wij dat de huidige benadering van de hernia onvoldoende resultaat oplevert. Waarschijnlijk omdat er zowel een irritatiecomponent (chemisch) als een mechanische component ten grondslag ligt aan de zenuwpijn door een HNP. We hoopten op een beter resultaat met het aanpakken van beide componenten.

Hoe sluit deze best practice aan op uw visie?
Onze visie om patiënten doelmatige zorg te geven die zo weinig mogelijk invasief is, met maximaal resultaat, wordt door deze combinatie van technieken aantoonbaar behaald.

Wie profiteert van deze best practice?
De patiënt krijgt doelmatige zorg: maximale verbetering van de klacht met minimaal mogelijke invasieve benadering. De maatschappij krijgt een snel herstel van patiënten, met minimale kosten.  Indien in de Randomised Controlled Trial studie, die samen met het VUMC en een aantal neurochirurgische centra is opgezet, de behaalde resultaten uit de cohortstudie worden geëvenaard, levert dit tientallen miljoenen euro’s besparing op.

Wie hebben er meegewerkt aan deze best practice?
Alle behandelaars hebben gezorgd voor patiënt detectie en dataverzameling. Neurochirurgische centra hebben ons in staat gesteld de wachtlijst patiënten voor herniaoperatie te behandelen. Het EMGO-instituut van de VU in Amsterdam heeft kritisch meegekeken of er op wetenschappelijke wijze (voldoende objectief) data werden verzameld en heeft meegeschreven aan de gepubliceerde artikelen.

Wat levert de best practice op?
Als het aantal hernia-operaties flink kan worden teruggedrongen, levert dat voor patiënten een beter resultaat met minder schade aan het lichaam op, terwijl tegelijkertijd de kosten aanzienlijk worden verminderd.

Wat heeft u geleerd van de best practice en de weg er naar toe?
Kwaliteit en de beste zorg voor de patiënt leveren voor iedereen op de langere termijn het meeste op.

Waar bent u het meest trots op?
Het enthousiasme en vasthoudendheid van de behandelaars om voor goede zorgresultaten te blijven gaan.

Referenties
De studie is in twee artikelen gepubliceerd en inmiddels opgepikt door VUMC als innovatieve behandelmethode voor HNP-patiënten, waardoor er nu een RCTwordt verricht met een kosten-effectiviteitanalyse.

- Van Helvoirt et al. Transforaminal Epidural Steriod Injections Followed by Mechanical Diagnosis and Therapy to Prevent Surgery for Lumbar Disc Surgery, Pain Medicine, july 2014
- Van Helvoirt et al. Transforaminal Epidural Steriod Injections influence Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT) pain patterns in candidates for Lumbar Disc Surgery, Journal Back and Musculoskeltal Rehabilitation, february 2016.

 

Over Rugpoli
Rugpoli is een zelfstandig behandelcentrum en erkende pijnkliniek, opgericht in 2003. De kliniek is gespecialiseerd in behandeling van rug- en nekklachten, restklachten na operatie, uitstralende klachten in arm of been, werkgerelateerde klachten, posttraumatische klachten (na ongeluk of val), osteoporotische inzakkingfracturen, overige klachten van het bewegingsapparaat en hoofdpijn. De behandeling is erop gericht de patiënt met een snelle interventie zelf in staat te stellen goed om te gaan met zijn klachten. De wachttijd voor een bezoek is maximaal twee weken. Binnen de Rugpoli werken artsen vanuit neurologie, reumatologie, anesthesie, musculoskeletale (MSK) geneeskunde en MSK consulenten. De diagnostiek wordt gecompleteerd door beeldvorming met MRI.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon