Nieuwsbericht

Herhaalprik COVID-19 voor zorgmedewerkers

6 september 2022

Een nieuwe corona vaccinatieronde is aanstaande. Graag delen wij met u wat er hierover bekend is zodat u, als werkgever, voorbereidingen kunt treffen om uw medewerkers hiervoor uit te nodigen. 

Op vrijdag 29 juli heeft de minister van VWS besloten over een nieuwe vaccinatiecampagne COVID-19 in het najaar. Voor deze nieuwe vaccinatieronde ontvangen mensen van 60 jaar of ouder, mensen van 12 t/m 59 jaar met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact van 12 jaar of ouder een uitnodiging met prioriteit. Daarna krijgt de rest van de Nederlandse bevolking een uitnodiging voor de herhaalprik.

Zorgmedewerkers worden aangeraden om een herhaalprik te halen voor de bescherming van kwetsbare personen met wie ze contact hebben, voor de bescherming van hun collega’s en voor hun eigen bescherming tegen ernstige COVID. VWS is samen met RIVM en alle koepels momenteel bezig met de voorbereiding van de vaccinatieronde voor zorgpersoneel. Naar verwachting zullen medewerkers in de tweede helft van september uitgenodigd worden voor de herhaalprik, deze utnodiging wordt verstuurd door de werkgevers.

Definitie zorgmedewerkers
Onder zorgmedewerkers worden medewerkers in de zorg en maatschappelijke ondersteuning verstaan van 12 jaar en ouder die contact hebben met patiënten en cliënten. Het gaat om medewerkers, uitzendkrachten, ZZP'ers, stagaires, leerlingen en vaste vrijwilligers in de zorg en ondersteuning.

Hoe vindt de uitnodiging plaats en waar wordt gevaccineerd?

  • Alle zorgmedewerkers en kwetsbaren worden als één doelgroep tegelijkertijd uitgenodigd. De uitnodiging wordt verstuurd door de werkgever. De werknemer maakt zelf een afspraak op een datum en tijdstip dat het voor hem/haar uitkomt. Hou ook nu weer rekening met bijwerkingen en ziekteverzuim na vaccinatie en bespreek met de medewerkers het gespreid vaccineren.
  • Iedereen wordt op een GGD-locatie gevaccineerd.

Wat wordt er van werkgevers gevraagd
Aan werkgevers wordt gevraagd om hun zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor de herhaalprik tegen corona, uit te nodigen om een afspraak te maken voor vaccinatie bij de GGD. Zodra VWS en RIVM onderstaande documenten klaar hebben (verwachting rond 15 september) zullen wij deze met u delen.  

  1. De werkinstructie, deze wordt door ZKN met u gedeeld, zodat u kunt starten met de voorbereidingen.
  2. De standaard uitnodigingsbrief wordt door ZKN gedeeld, waarmee u uw zorgmedewerkers kan uitnodigen.
  3. De uitnodigingsbrief moet op naam van de werknemer worden gezet met het logo van de werkgever. De uitnodigingsbrief kan zowel digitaal (pdf) als geprint verstuurd worden.

EMA goedkeuring vernieuwde coronavaccins
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft op 1 september de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna onder voorwaarden goedgekeurd. De vernieuwde vaccins bevatten naast de originele stam (Wuhan) ook de omikronvariant (BA.1). Deze vaccins zorgen voor een bredere bescherming tegen verschillende varianten.
De vaccins mogen gebruikt worden voor iedereen van 12 jaar en ouder na de basisserie.

Zie: Europese beoordelingscomité CHMP over de vernieuwde vaccins  
En: CBG over de goedkeuring van de coronavaccins

Na deze goedkeuring van het EMA volgt naar verwachting komende week aanvullend advies van het OMT-V aan de minister van VWS. De minister neemt daarna een besluit over de inzet van de vernieuwde vaccins in de najaarscampagne.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Marloes Franken.

Profielfoto van Marloes Franken
Contactpersoon