Nieuwsbericht

Ziekenhuizen en klinieken ronden module 1 en 2 van VIPP 5 af

30 juni 2023

Vandaag is de deadline voor module 1 en 2 van het VIPP 5-programma. Deelnemende instellingen kunnen nu digitaal gegevens beschikbaar stellen aan PGO’s én patiënten kunnen gegevens vanuit het PGO terugsturen naar een instelling. De verwachting is dat ruim 60% van de deelnemende instellingen deze deadline behaalt. De overige instellingen hebben uitstel gekregen van VWS en ronden komende maanden module 1 en 2 af. 

Module 1 en 2 

Instellingen die module 1 van het VIPP-programma hebben afgerond, hebben aangetoond dat zij digitaal gegevens beschikbaar kunnen stellen aan PGO’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen), dat hun personeel op dit gebied geschoold is, en dat zij zich ervoor hebben ingespannen dat hun patiënten PGO’s in gebruik nemen. Module 2 houdt in dat de instelling resultaten uit eHealth en van vragenlijsten beschikbaar kan stellen aan de PGO van de patiënt en dat de patiënt vanuit de PGO een verzoek voor het wijzigen van informatie kan terugsturen naar de instelling. 

Module 3 

De derde module van het VIPP 5-programma gaat over het digitaal uitwisselen van de Basisgegevensset Zorg (BgZ) met andere zorginstellingen en het hergebruiken van verschillende secties van de BgZ. De deadline voor module 3 is 31 december 2023. Inmiddels hebben de eerste zorginstellingen module 3 afgerond, en geven meerdere instellingen aan dat zij eveneens gereed zijn en in afwachting zijn van hun auditrapport. Het VIPP 5-programmateam verwacht dan ook binnenkort te kunnen melden dat steeds meer instellingen VIPP 5 volledig hebben afgerond. 

Het fundament voor toekomstige gegevensuitwisseling 

Het programma VIPP 5 focust op de gestandaardiseerde uitwisseling van medische gegevens met de patiënt via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en tussen instellingen onderling. Want goede en tijdige informatie-uitwisseling is nodig om kwalitatief goede en veilige zorg te kunnen leveren. Met het VIPP 5-programma leggen we het fundament voor landelijke digitale gegevensuitwisseling. De resultaten worden toegelicht in onderstaande video: 

Animatie: VIPP 5 - het fundament voor toekomstige gegevensuitwisseling

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Arjanne Mulder.

Profielfoto van Arjanne Mulder
Contactpersoon