Nieuwsbericht

Marian Kaljouw nieuwe voorzitter College van Deskundigen ZKN

1 juli 2024

Marian Kaljouw is per 1 juli a.s. de nieuwe voorzitter van het College van Deskundigen van ZKN, de branchevereniging van zelfstandige klinieken. Zij volgt Jan Klein op, die na drie jaar voorzitterschap afscheid neemt van ZKN. Het College van Deskundigen van ZKN bewaakt de kwaliteitseisen van het ZKN-keurmerk.

Met Marian Kaljouw kan ZKN rekenen op veel ervaring binnen de zorg: Kaljouw heeft een lange professionele en wetenschappelijke carrière in de zorg en was van 2015 tot 2023 voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarnaast brengt zij waardevolle politieke ervaring mee als lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer.

Zeer betrokken bij uitdagingen in de zorg
Kaljouw kijkt ernaar uit op deze plek bij te dragen aan kwaliteit in de zorg: “Ik vind het een eer om voorzitter te mogen zijn van het College van Deskundigen dat zo nauw betrokken is bij het ZKN-keurmerk. Maar nog belangrijker vind ik dat patiënten zich, door dit keurmerk, verzekerd weten van kwalitatief hoogwaardige zorg.” Hanneke Klopper, voorzitter ZKN, is blij met de komst van Kaljouw: “Marian heeft een prachtige staat van dienst in de zorg en is zeer betrokken bij de uitdagingen waar de zorg voor staat als het gaat om kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid”.

Nieuwe auditsystematiek gerealiseerd onder Klein
Jan Klein, anesthesioloog en emeritus-hoogleraar 'Veiligheid in de zorg’ aan het Erasmus MC en ‘Patient Safety Engineering‘ aan de TU Delft, neemt na drie jaar afscheid van ZKN. Onder zijn voorzitterschap is onder meer een nieuwe auditmethodiek geïntroduceerd. Klopper: “Wij danken Jan voor zijn inzet de afgelopen jaren. Hij heeft er met het College onder andere voor gezorgd dat de auditmethode is aangepast. De toetsende instanties kijken nu nog meer naar wat er daadwerkelijk in de praktijk gebeurt. Hiermee krijgen klinieken een beter beeld van hun kwaliteitsbeleid, waarmee zij nog gerichter kunnen leren en verbeteren.”

College van Deskundigen adviseert over ZKN-keurmerk
Het College van Deskundigen is het onafhankelijk adviesorgaan van ZKN dat het bestuur adviseert over het ZKN-keurmerk en de eisen waaraan klinieken moeten voldoen om dit te krijgen. Ook doet het College voorstellen aan het bestuur over eventuele aanpassingen in deze eisen. Zo bewaakt het College de kwaliteitseisen van het ZKN-keurmerk. Klinieken die lid zijn van ZKN worden jaarlijks op deze kwaliteitseisen getoetst en het ZKN-keurmerk is voorwaarde voor het lidmaatschap.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon