Nieuwsbericht

Ziekenhuizen en klinieken die samenwerken als collega's

30 maart 2021

Maart 2021

Klinieken en ziekenhuizen die samenwerken als collega's in plaats van concurrenten. Dit NZa artikel deelt goede voorbeelden van hoe we gezamenlijk de zorg door kunnen laten gaan in corona tijd en ook structureel efficiënter kunnen in richten.

ZKN-lid Equipe zorgbedrijven komt aan het woord over de samenwerking met het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis. Deze samenwerking bestaat al enkele jaren en werkt twee kanten op maar is het afgelopen jaar geïntensiveerd door de corona crisis. “Tijdens de eerste golf ging personeel van Equipe in het ziekenhuis aan de slag”, blikt Kievit (algemeen directeur, Ikazia) terug, “en hebben we gebruik kunnen maken van hun beademingsapparatuur.” In het najaar van 2020 moest het Ikazia opnieuw de reguliere zorg afschalen, vier van de zes operatiekamers waren niet langer beschikbaar. De twee operatiekamers bij Equipe bleven dat wel, alle geplande ingrepen konden daar doorgaan."

Cardiologie Centra Nederland (CCN) deelt de evaringen over het samenwerken binnen de poliklinische zorg. Zo werken ze onder meer samen met het Amsterdamse UMC, het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk. “Concreet houdt onze samenwerking in dat we soms delen van het zorgpad overnemen van het ziekenhuis. Wij verzorgen dan bijvoorbeeld de diagnostiek en de vervolgafspraken, terwijl de operatie of aanvullend onderzoek met CT of MRI plaatsvindt in het ziekenhuis.”

U leest hier het hele artikel: https://magazines.nza.nl/nza-specials/2020/05/artsen-willen-zorg-leveren