Nieuwsbericht

ZKN volop in de media over inhaalzorg en capaciteit bij klinieken

26 mei 2021

ZKN is volop in het nieuws over de inhaalzorg die na corona moet gaan plaatsvinden. We delen met u enkele mediaberichten uit het Parool, de Gelderlander, Radio NPO 1, RTL nieuws, Zorgvisie en het Algemeen Dagblad. 

Woensdag 26 mei
In het artikel van het Algemeen Dagblad: Zelfstandige klinieken zien toestroom van patiënten die niet willen wachten is Park Medisch Centrum aan het woord over de patiënten die zij nu zien die ten einde raad zijn en veel pijn hebben. Klinieken als Bergman Clinics B.V., Equipe Zorgbedrijven, DC Klinieken en Rugpoli Twente B.V. geven aan dit jaar al 20 tot 60% meer patiënten / verwijzingen te zien dan in 2019.

 

Donderdag 20 mei
Het Parool plaatst een artikel over de onbenutte ruimte van klinieken ondanks lange wachtlijsten in ziekenhuizen. Het artikel gaat onder andere in op hoe het zit met de (dubbele) betaling van ingrepen. De Gelderlander gaat in haar artikel in op de capaciteit van zelfstandige klinieken en op de visie van de patiëntenfederatie om centrale regie te voeren op de inhaalzorg. Op Radio NPO 1 beantwoordde ZKN directeur Paulette Timmerman op 20 mei vragen in de rubriek ‘5 vragen aan’ in Blok&Toine. U vindt de artikel en het audiofragment hieronder. 

Maandag 17 mei
In de media is er veel te doen om een actieplan voor inhaalzorg na corona waarbij ook kliniekpersoneel wordt gevraagd om bij te springen in ziekenhuizen. ZKN heeft naar de minister van medische zorg, Tamara van Ark, een brief gestuurd en ook in de media gereageerd. Onze boodschap is dat kliniekpersoneel efficiënter kan bijdragen aan het wegwerken van wachtlijsten vanuit de eigen kliniek. Zo worden in een OK-programma binnen een kliniek gemiddeld 30 procent meer ingrepen gedaan dan in een vergelijkbaar programma binnen een ziekenhuis.

U lees hier het hele artikel in Zorgvisie. Op maandag 17 mei was ZKN voorzitter Hanneke Klopper te zien in het RTL nieuws met een overeenkomstige reactie.