Nieuwsbericht

Kengetallen sector bekend: Meer patiënten naar klinieken in 2021

27 september 2022

Nieuwe kengetallen sector over 2021 bekend

Steeds meer patiënten kiezen voor zorg bij een kliniek. Dat blijkt uit de nieuwe Vektis cijfers over het aandeel van klinieken in de medisch specialistische zorg (verslagjaar 2021). In 2021 ging 15,9% van de patiënten voor hun zorg naar een kliniek. Dat zijn ruim 1,1 miljoen patiënten. Van het budget voor de medisch specialistische zorg gaat 5,5% naar klinieken.

Corona invloed terug te zien
Vanwege corona zijn 2020 en 2021 uitzonderlijke jaren geweest. In 2020 is bij vrijwel alle klinieken de zorg enkele maanden afgeschaald. In 2021 zien klinieken meer patiënten vanwege het helpen van ziekenhuizen met het inhalen van de uitgestelde zorg en door patiënten die zelf kiezen voor zorgaanbieders met kortere wachttijden. 

- Tekst gaat onder de afbeeldingen verder- 

De zorg per specialisme
De cijfers laten ook trends zien per specialisme. Van alle oogheelkundige zorg in Nederland wordt 26% in klinieken geleverd. Bij dermatologie (aandoeningen van de huid) is dat 23,7%. Hieronder ziet u van meer specialismes het aandeel van klinieken en de groei vanaf 2017.

Deze kengetallen worden aangeleverd door Vektis en zijn jaarlijks rond september beschikbaar. Kengetallen over de vereniging zoals het aantal leden en medewerkers werkt ZKN 1x per jaar bij rond maart. U kunt alle kengetallen hier op de website bekijken. 

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon