Nieuwsbericht

Terugblik landelijk congres Tijd voor Verbinding met Ernst Kuipers

3 oktober 2022

Nog steeds ondervindt 1 op de 32 ziekenhuispatiënten zorg gerelateerde schade. Dit moet en kan beter, volgens het landelijk programma Tijd voor Verbinding; een initiatief van branchepartijen V&VN, FMS, NVZ, NFU, ZKN en Patiëntenfederatie Nederland. Daarom vond op 29 september het tweede landelijke congres ‘Tijd voor Verbinding, inspireren en leren van elkaar’ plaats in de Doelen te Rotterdam. Na een oproep van VWS-minister Ernst Kuipers gingen ruim 500 bezoekers met elkaar in gesprek om kennis te maken, informatie uit te wisselen en van elkaar te leren om zo samen de volgende stap in patiëntveiligheid te nemen.

Samen de handschoen oppakken

Minister Ernst Kuipers opende het congres met een pleidooi om de opgave in het verbeteren van patiëntveiligheid in de medisch specialistische zorg gezamenlijk op te pakken. “Er gaan nog steeds patiënten slechter het ziekenhuis uit dan dat ze binnenkomen, ondanks de fantastische inzet van zorgprofessionals. Inzet op de volgende stap in patiëntveiligheid en inzet op integrale zorg is een opdracht aan ons allemaal”, aldus Kuipers. “Een behandeltraject is een reis, een keten aan gebeurtenissen en beslissingen. Iedereen die daarbij betrokken is, heeft zijn eigen rol en expertise. Alleen door samen te leren en te verbeteren, kunnen we échte, betekenisvolle stappen maken.”.

Waardigheid als basis voor patiëntveiligheid

“Als we het personeelstekort willen oplossen moeten we zorgprofessionals met waarde behandelen. Daarvoor is veiligheid en vertrouwen nodig van ons allemaal,” aldus Kris Vanhaecht van de KU LeuvenIntituut voor Gezondheidszorgbeleid. “Samenwerking, met respect en goede benutting van ieders rol en vakmanschap, bestaat minimaal uit een aantal elementen, zoals een gedeelde visie en het transparant delen van belangen. In het samenwerken binnen netwerken rondom kwaliteit en veiligheid van zorg zijn dit ontzettend belangrijke aspecten, waar vaak te snel overheen gestapt wordt” aldus Robin Bremerkamp van Common Eye.

Programma Tijd voor Verbinding

Op zoek naar concrete handvatten en goede voorbeelden? Ga naar www.programmatvv.nl

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Martine de Jong.

Profielfoto van Martine de Jong
Contactpersoon