Nieuwsbericht

Zorginstellingen moeten transparanter zijn over zorguitkomsten

2 april 2024

Zo stelt de Kamer. Het Zorginstituut Nederland, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten duidelijke afspraken maken met zorginstellingen om deze informatie openbaar te maken. Dit besluit volgt op een motie van VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil, die pleitte voor begrijpelijke en inzichtelijke informatie voor patiënten over behandelingen en kwaliteit van zorg. Het meten van uitkomsten van behandelingen maken al sinds 2016 onderdeel uit van het ZKN-keurmerk waar klinieken jaarlijks op worden getoetst.

ZKN directeur Paulette Timmerman: ‘Leren en verbeteren zit in het DNA van ZKN-klinieken. Door transparantie te bieden in kwaliteit en uitkomsten van geleverde zorg verbeteren onze klinieken continu de zorg en vormen de uitkomsten ook een belangrijke basis voor het samen beslissen in de spreekkamer.’

Wettelijke taak & concrete afspraken
De motie benadrukt dat het Zorginstituut, de IGJ en de NZa wettelijk verplicht zijn om kwaliteitsinformatie en toegankelijkheidsinformatie openbaar te maken voor patiënten. Ondanks eerdere programma’s zoals ‘Uitkomstgerichte Zorg’ en de ‘Transparantiekalender’, is er nog te weinig verbetering en inzicht bereikt. Daarom roept de Kamer op tot steviger inzet op transparantie over praktijkvariatie. Deze partijen moeten concrete afspraken maken met zorginstellingen om begrijpelijke en inzichtelijke informatie te verstrekken aan patiënten over verschillen in ervaren en objectieve zorguitkomsten, bijwerkingen, complicaties en wachttijden. 
 

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Daniƫl Ellis.

Profielfoto van Daniël Ellis
Contactpersoon