Nieuwsbericht

Gezocht; gynaecoloog voor de Geschillencommissie

7 augustus 2023

Leden van ZKN zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Zelfstandige klinieken, die geschillen beoordeelt van patiënten/consumenten die ontevreden zijn na de klachtenbehandeling in de kliniek. Momenteel zijn de volgende specialisten vertegenwoordigd in de Geschillencommissie van Zelfstandige klinieken: een orthopeed, plastisch chirurg, en anesthesioloog en een gynaecoloog. Wegens vertrek van een commissielid is ZKN is op zoek naar een gynaecoloog die in de Geschillencommissie zitting wil nemen.

Tijdsinvestering
Er worden maximaal 3 zittingen per jaar gehouden. Voor de behandeling van een geschil wordt ongeveer 60-90 minuten uitgetrokken. In de meeste gevallen gaat het per zitting om de behandeling van één zaak. Een enkele keer worden twee zaken voor een commissielid ingepland.
Afgelopen jaren was er slechts 1 keer per jaar een geschil n.a.v. een behandeling in een gynaecologische kliniek.

Vergoeding
De ZKN-leden van de Geschillencommissie ontvangen een vergoeding van € 190,- per zitting. De leden kunnen daarnaast hun reiskosten declareren.

Geschillencommissie Zelfstandige Klinieken
De Geschillencommissie Zelfstandige Klinieken beoordeelt geschillen welke aangedragen worden door patiënten/consumenten welke nog steeds ontevreden zijn na de klachtenbehandeling in de kliniek.

De functie van de geschillencommissie is:

  • Voorkomen van verdere escalatie van ontevredenheid naar slepende en dure juridische processen, door laagdrempelige toegang voor patiënten. Vertegenwoordiging door advocaten is niet noodzakelijk (maar mag wel).
  • Aanbieders helpen te leren van uitspraken, door anonieme publicatie van uitspraken
  • Stimuleren dat kliniek en patiënt onderling schikken. De commissie geeft hier expliciet ruimte voor.

Vertegenwoordiging ZKN in Geschillencommissie
De rol van de vertegenwoordiger namens de branche is niet om op te komen voor het belang van klinieken, maar om samen met de andere commissieleden, een onafhankelijk oordeel te vellen over de gang van zaken.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de Geschillencommissie of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met Marloes Franken via marloes.franken@zkn.nl 

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Marloes Franken.

Profielfoto van Marloes Franken
Contactpersoon