Bezorgd over zorgkosten? In een kliniek werken de kosten & vergoedingen hetzelfde als in het ziekenhuis!

Vergoeding & kosten

Veel patiënten hebben vragen over de vergoeding van zorg in een kliniek. Logisch, u wilt natuurlijk niet voor een dure verrassing komen te staan. Maar goed nieuws: bij klinieken werkt de vergoeding van uw zorg hetzelfde als in ziekenhuizen. De zorg die wordt geboden valt meestal onder de basisverzekering, dit betekent dat uw verzekeraar deze zorgkosten standaard vergoed. Hieronder treft u een toelichting hoe dit precies werkt.

Basiszorg wordt vergoed door de verzekeraar

De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering voor alle Nederlanders en vergoedt de belangrijkste zorg waaronder huisarts, ziekenhuis of apotheek. De overheid bepaalt de inhoud van het basispakket en dit omvat zorg die zowel door kliniek als ziekenhuis wordt geboden. Bijvoorbeeld een staaroperatie, liesbreuk, prostaatbiopsie of behandeling van een hernia. Voor zorg uit de basisverzekering betaalt u een deel van kosten zelf. Dit heet het eigen risico. De hoogte van dit bedrag wordt door de overheid vastgesteld en betaalt u voor de zorgkosten die vallen onder de basisverzekering in zowel ziekenhuis als kliniek. Voor kinderen tot 18 jaar betaalt u overigens geen eigen risico.

Kiezen van een zorgaanbieder

U kunt zelf een keuze maken voor een kliniek of een ziekenhuis met korte wachttijden, een innovatieve behandeling of dichtbij u in de buurt. Let wel op de voorwaarden van uw zorgpolis. De gecontracteerde zorgverleners en daarmee de vergoedingen van uw zorgkosten kunnen hiermee verschillen. U kunt dit altijd van te voren nagaan bij uw verzekeraar of de betreffende kliniek. Klinieken tonen vaak ook op hun website met welke verzekeraars zij een overeenkomst hebben afgesloten. 

Wanneer betaalt u zorg zelf?

Niet alle behandelingen vallen onder de basisverzekering bijvoorbeeld ooglaseren, een flapoorcorrectie, facelift of maagballon. Die behandelingen betaalt u zelf of kunnen in sommige gevallen (deels) gedekt worden door een aanvullende verzekering. Ook dit kunt u nagaan bij uw verzekeraar of de betreffende kliniek.

Verzekerde zorg bij ZKN-klinieken

Van alle ZKN-leden biedt 93% verzekerde zorg die wordt vergoed door verzekeraars. Daarnaast bieden deze klinieken soms óók onverzekerde behandelingen. De overige 7% van ZKN-leden biedt niet verzekerde behandelingen zoals ooglaseren of cosmetische en plastische chirurgie.  Dit onderscheid is echter niet zwart-wit, en lichten wij hieronder graag toe:

  • Niet alle klinieken hebben afspraken met alle verzekeraars. Dus de 'staarbehandeling' waar u naar op zoek bent is 'verzekerde zorg'. Maar als uw zorgverzekeraar geen overeenkomst heeft met de gekozen kliniek dan betaalt u mogelijk toch een extra eigen bijdrage voor het kiezen van een 'ongecontracteerde aanbieder'. Diverse klinieken rekenen deze extra eigen bijdrage niet door aan patiënten. U vindt deze individuele informatie over verzekeraars afspraken en kosten op de websites van klinieken. 
  • Niet alle verzekeraars vergoeden exact hetzelfde. Bijvoorbeeld verzekeraar A vergoed een knieoperatie met drie fysiotherapie afspraken en verzekeraar B vergoed vijf fysiotherapie afspraken. Of de innovatieve thuismonitoring die een kliniek aanbiedt wordt enkel vergoed door verzekeraar X.
  • Deze individuele verschillen, gebaseerd op de afspraken met verzekeraars, komen voor bij klinieken én ziekenhuizen. Het is daarom altijd goed om navraag te doen bij uw zorgaanbieder of verzekeraar.

Zijn uw financiële zorgen weggenomen? Ga dan hier op zoek naar een ZKN-kliniek