Nieuwsbericht

Beschikbaar: Indicatorsets Transparantiekalender en Basisset MSZ IGJ 2024

31 oktober 2023

Sinds vorige week zijn de Indicatorsets voor zowel de Transparantiekalender als de Basisset MSZ IGJ voor verslagjaar 2024 digitaal beschikbaar. De uitvraag van deze indicatoren vindt plaats in het voorjaar 2025.

Basisset IGJ
De digitale versie van de Basisset medisch specialistische zorg (MSZ) 2024 is beschikbaarLet op, dit betreft de indicatoren over verslagjaar 2024 die u aanlevert in het voorjaar van 2025. In de Basisset MSZ 2024 zijn, net als in de basisset 2023, twee groepen te onderscheiden: Verbeterdoelen aan te leveren door zowel ziekenhuizen als klinieken en toezichtvragen alleen aan te leveren door klinieken. Net als vorig jaar bevat het eerste deel de verbeterdoelen voor zowel ziekenhuizen en particuliere klinieken en het tweede deel toezichtvragen voor klinieken.

Datum van aanlevering
Sinds 2023 levert u de toezichtsvragen en de verbeterdoelen (voor de klinieken voor wie dit van toepassing is) aan voor 15 april 2024. Hiermee is de datum van aanlevering gelijk met die van ziekenhuizen.

Verbeterdoelen
De inspectie maakt met individuele klinieken afspraken over welke verbeterdoelen de betreffende kliniek aan de inspectie moet rapporteren en op welke wijze dit aangeleverd moet worden. Als de inspectie geen individuele afspraken heeft gemaakt met een kliniek, dan hoeft deze kliniek geen verbeterdoelen uit te werken en aan de inspectie aan te leveren. De inspectie verwacht wel, indien van toepassing, dat er door de klinieken (die niet aan hoeven te leveren) aandacht wordt besteed aan het risico waar een verbeterdoel betrekking op heeft.

Nieuw / Wijzigingen
Voor klinieken die geen verbeterdoelen hoeven aan te leveren zijn voor 2 verbeterdoelen, optimaal antistollingsbeleid en optimaal pijnbeleid, een aantal toezichtvragen opgenomen welke u met ja of nee beantwoord.

Transparantiekalender
De indicatoren voor de transparantiekalender, de aandoeningsspecifieke indicatoren, voor verslagjaar 2024 (aanlevering voorjaar 2025) zijn beschikbaar op de site van het Zorginstituut. In sommige gidsen zijn kleine wijzigingen door gevoerd, de wijzigingen staan in paragraaf 5 van elke set.

Begin januari 2024 informeren we u net als voorgaande jaren over de aanlevering van de indicatoren 2023.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Marloes Franken.

Profielfoto van Marloes Franken
Contactpersoon