Nieuwsbericht

Terugblik ZKN congres 2023 ‘De kracht van focus’

22 juni 2023

Het ZKN congres 2023, wat op 15 juni in de Rijtuigenloods in Amersfoort plaatsvond, stond dit jaar in het thema van de kracht van focus. Met ruim 180 aanwezige leden, inspirerende bijdragen van de sprekers, actuele discussies en de uitgebreide mogelijkheid om bij te praten met elkaar, kijkt ZKN terug op een zeer geslaagde en inspirerende dag.

ZKN koos dit jaar voor een nieuwe invulling met een plenaire opening en sluiting en acht verschillende deelsessies. Het congres was ook voor het eerst exclusief voor ZKN-leden en werd begeleid door dagvoorzitter Anouschka Laheij.

Samen kom je verder
In de plenaire opening bedankte Barbara Goezinne, Directeur Generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS, de klinieken voor alle inspanningen gedurende de coronacrisis en benoemde ook de meerwaarde van klinieken voor de toegankelijkheid van zorg. Barbara deelde onder andere: “Ik lig niet wakker van financiën, maar wel van toegankelijkheid; alle burgers moeten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben en soms krijgen zij niet de juiste zorg. Het gaat om kwaliteit en zinnige zorg.”

Barbara roept op: “Wees trots, laat zien wat je waard bent. Wees transparant, blijf praten, ga in overleg en werk samen met alle partners van het IZA om in de regio het beste te doen voor de patiënt. Samen kom je verder”.

Barbara Goezinne wil samen met ZKN een gesprek arrangeren, om met ziekenhuizen en zorgverzekeraars te spreken over samenwerkingsvormen. 

Waarde toevoegen met passende zorg
Hoogleraar Jan Kremer, gezant Passende Zorg bij het Zorginstituut Nederland, sprak op het plenaire podium over het feit dat passende zorg, zorg is die waarde toevoegt aan het (samen) leven van mensen. Hij gaf uitleg over zijn drietal opdrachten:

  • Stimuleer de beweging naar passende zorg
  • Adviseer praktijk en beleid over passende zorg
  • Stel een gedragen Kader Passende Zorg op

Verdiepende deelsessies & netwerken
Het vervolgprogramma bestond uit met twee rondes deelsessies en een uitgebreide netwerklunch. Deze interactieve deelsessies hadden thema's zoals: 'personeel vinden & behouden', 'veranderkracht bij digitalisering', 'het verduurzamen van de kliniek', 'digitale zorg en zorgcontractering', 'samenwerken met andere zorgaanbieders' en 'patiëntveiligheid: leren van de dagelijkse praktijk'.

De dag werd plenair afgesloten door de energieke spreker Coen Jutte die het hele publiek in beweging bracht, uit de comfortzone haalde en inspireerde om morgen dingen anders aan te pakken. Vervolgens werd iedereen door het muzikale trio ‘Drumboost’ richting de borrel getrommeld.

ZKN wil alle bezoekers hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid! Een impressie van het ZKN congres 2023 bekijkt u in onderstaande video.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon