Nieuwsbericht

Actief vermelden BIG-nummer van de baan

1 augustus 2023

De verplichting voor zorgverleners om hun BIG-nummer actief te vermelden op professionele websites en in hun e-mailondertekening gaat definitief van de baan. BIG-geregistreerde zorgverleners zullen hun BIG-nummer nog wel moeten verstrekken wanneer erom wordt gevraagd. Dat is een van de maatregelen uit een verzamelbrief over de Wet BIG die de minister van VWS maandag 26 juni naar de Tweede Kamer stuurde.

Sinds 1 januari 2021 geldt de verplichting voor artikel 3 Wet BIG-beroepsbeoefenaren om het BIG-nummer op de professionele website en in de e-mailondertekening kenbaar te maken en om het BIG-nummer op verzoek te verstrekken wanneer een burger hiernaar vraagt. De verplichting komt voort uit de tweede evaluatie van de Wet BIG in 2013. Daarin stond onder andere dat het BIG-register lastig doorzoekbaar kan zijn op naam, bijvoorbeeld wanneer een beroepsbeoefenaar een veelvoorkomende naam heeft of geregistreerd staat onder een andere naam, zoals de meisjesnaam. 

Vanwege de hoge werkdruk voor beroepsbeoefenaren, de krappe arbeidsmarkt, de urgente uitdagingen op de arbeidsmarkt en de nog steeds toenemende aandacht voor het ontregelen van de zorg heeft de minister besloten de verplichting het BIG-nummer actief te vermelden te schrappen. Volgens de minister wegen de lasten niet op tegen het nut, de noodzaak en de proportionaliteit van deze maatregel. Het staat zorgverleners vanzelfsprekend vrij om het BIG-nummer alsnog actief te vermelden 
Klik hier voor meer informatie (website KNMG)

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Marloes Franken.

Profielfoto van Marloes Franken
Contactpersoon