Hoe snel kunt u bij een kliniek terecht?

Wachttijden

Klinieken hebben korte of géén wachttijden. Hoe snel kunt u terecht?

  • U kunt wachttijden van alle zorgaanbieders vergelijken op ZorgkaartNederland.
  • Klinieken tonen zelf ook hun wachttijden op hun eigen website. 

Let op: wachttijden verschillen voor een eerste afspraak, een onderzoek (bijvoorbeeld een MRI) of een behandeling of operatie. 

Wachttijden vergelijken

Alle klinieken en ziekenhuizen leveren elke twee weken acutele wachttijden aan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op de website van ZorgkaartNederland kunt u de wachttijden van elke specialisme en alle aanbieders terugvinden en vergelijken. Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar een zorgaanbieder met een korte wachttijd? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Zorgbemiddeling & wisselen van zorgaanbieder

Staat u op een wachtlijst en wilt u sneller geholpen worden? Dit kunt u doen:

  • Neem contact op met de afdeling zorgbemiddeling van uw zorgverzekering. Zij kunnen voor u zoeken naar een andere zorgaanbieder (kliniek of ziekenhuis) waar u sneller terecht kunt. U kunt uiteraard direct aangeven als u al een zorgaanbieder op het oog heeft. 
  • Zoek zelf een zorgaanbieder waar u sneller terecht kunt en vraag uw huisarts of behandelend arts om de doorverwijzing aan te passen. Let op; het is altijd verstandig om te controleren bij de kliniek van uw keuze of er inderdaad eerder plek is. Wachttijden voor een eerste afspraak of onderzoek zijn vaak kort, een behandeling of operatie heeft vaak langere wachttijden.