Nieuwsbericht

Tweede Kamer neemt wijziging Wet Kwaliteit, Klachten & Geschillen Zorg aan

19 mei 2025

Vorige week nam de Tweede Kamer de wijziging van de Wet Kwaliteit, Klachten & Geschillen Zorg (Wkkgz) aan. Hiermee komt er meer uniformiteit in kwaliteitsregistraties. Ook komt er een centraal beheerder.

De belangrijkste wijziging is dat het Zorginstituut Nederland (ZiN) een openbaar register voor kwaliteitsregistraties gaat bijhouden. In dit register worden alle kwaliteitsregistraties opgenomen die voldoen aan de wettelijke voorwaarden aan kwaliteitsregistraties. Kwaliteitsregistraties moeten: 

  • Ten dienste staan van leren en verbeteren om de kwaliteit van zorg te verbeteren

  • Keuze-informatie bieden voor artsen en patiënten 

  • Zo worden uitgevraagd dat er zorgvuldig en veilig wordt omgegaan met data 

Verplichte aanlevering volgens veilige standaard 

Zorgaanbieders zijn verplicht de gegevens voor deze kwaliteitsregistraties aan te leveren. Gegevens worden hiervoor gepseudonimiseerd, zodat ze niet herleidbaar zijn naar patiënten. Voor alle registraties geldt dat er een wettelijke grondslag is om deze gepseudonimiseerd te verwerken. Op deze manier krijgen zorgverleners en patiënten meer inzicht in de kwaliteit van zorg, zonder dat dit te herleiden is naar patiënten. Tijdens de stemming in de Tweede Kamer is nog een aantal aanpassingen aangenomen, waaronder een opt-out mogelijkheid voor patiënten. 

Twee nieuwe commissies  

Zorginstituut Nederland voert de regie op het proces. Daarnaast hebben de partijen van het Integraal Zorgakkoord een Inhouds Governance Commissie (IGC) en een Data Governance Commissie (DGC) opgericht. Deze commissies voeren regie op de inhoud en datastromen van kwaliteitsregistraties.

Impact op kwaliteitsregistraties

Voor zorgaanbieders heeft de wetswijziging flinke impact op het verzamelen en aanleveren van kwaliteitsregistraties. Het Shared Service Center Data Governance (SSC-DG) zal zorgaanbieders daarom ondersteunen bij de implementatie van de Wet kwaliteitsregistraties zorg. Denk hierbij aan informatiebijeenkomsten, een standaardovereenkomst, handreiking en een servicedesk voor vragen. 

De wet is nu aangenomen door de Tweede Kamer, en gaat vervolgens naar de Eerste Kamer. Pas daarna is duidelijk wanneer de wet in werking treedt. 

Nu al voorbereiden?

Nu al voorbereiden op de voorgenomen wetswijziging? Dat kan:  

U kunt inventariseren aan welke kwaliteitsregistraties uw kliniek op dit moment al deelneemt. Inventariseer daarbij ook per registratie of de volledige dataset wordt aangeleverd of enkel een deel van de variabelen (bijvoorbeeld enkel de verplichte variabelen). Ook kunt u de informatiesessie over de te verwachte gevolgen van de Wkkgz voor zorgaanbieders terugkijken. 

Meer weten? 

U kunt de voorgenomen wetswijziging Wkkgz vinden op de website van de Tweede Kamer. Hier vindt u alle documenten (zoals het wetsvoorstel en de memorie van toelichting).

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Wouter Harmsen.

Contactpersoon