Nieuwsbericht

ZE&GG, VWS, ZonMw en Maastricht Universiteit brachten een bezoek aan Oogcentrum Noordholland

5 december 2023

Samen met het programma ZE&GG, VWS, ZonMw en Maastricht Universiteit hebben wij een bezoek gebracht aan Oogcentrum Noordholland om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen over simultane bilaterale cataractchirurgie.

Het opereren van staar in beide ogen gebeurd met twee weken tussentijd maar kan op één dag, het is namelijk even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. In Oogcentrum Noordholland wordt deze methode al toegepast, in de praktijk lopen zij nog tegen barrières op.

Tijdens het werkbezoek gingen daarom meerdere partijen met elkaar in gesprek over de beste weg naar een optimale implementatie van bilaterale cataractchirurgie in Nederland. Het implementatieproject om de simultane bilaterale cataractchirurgie landelijk toegankelijk te maken, wordt momenteel uitgevoerd in Maastricht UMC. Dit project richt zich op de implementatie van de methode, waarbij onder andere aandacht wordt geschonken aan benodigde aanpassingen in logistiek en organisatie binnen een zorginstelling, ontwikkeling van patiënteninformatie en duurzaamheid. Ervaringen met het Oogcentrum Noordholland werden hier uitgewisseld.

Wij willen het programma ZE&GG, Maastricht UMC, ministerie van VWS, PFNL en ZonMW bedanken voor de waardevolle gedachtenwisseling en bedanken Oogcentrum Noord-Holland voor de gastvrijheid.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Martine de Jong.

Profielfoto van Martine de Jong
Contactpersoon