Nieuwsbericht

Documenten aangepaste VIPP 5-regeling staan online

26 juli 2022

Handboek en Beoordelingsmatrix gewijzigd

Onlangs is de VIPP 5-regeling voor module 1 op een aantal punten aangepast. De betreffende wijzigingen zijn op 27 mei 2002 gepubliceerd in de Staatscourant en toegelicht op de VIPP 5 website.  Deze wijzigingen zijn nu ook verwerkt in het Handboek en de Beoordelingsmatrix.

Bij het aanpassen van de documenten is van de gelegenheid gebruik gemaakt om tevens een aantal andere wijzigingen door te voeren. Deze betreffen met name toetsingscriteria waarmee we stimuleren dat instellingen werken aan duurzame oplossingen voor landelijke gegevensuitwisseling.

Wijzigingen bij ‘uitwisselen tussen zorginstellingen (module 3)’
In het toetsingscriterium 3.N1.TC3 staat dat je met minimaal twee instellingen waarmee verwijzingen plaatsvinden de BgZ moet kunnen uitwisselen. Binnen de looptijd van VIPP 5 blijkt het niet altijd mogelijk dit te kúnnen uitwisselen, omdat de instellingen waarmee verwijzingen plaatsvinden een andere (niet-interoperabele) uitwisselstandaard gebruiken. Daarom zijn de volgende aanpassingen gedaan:

  • In de meetmethode moet, in plaats van aan de hand van een top vier, op basis van een top tien aangetoond worden dat uitwisseling met een instelling waarmee verwijzingen plaatsvinden écht niet kan.
  • Er mag in deze gevallen met behulp van een testpatiënt aangetoond worden dat de BgZ uitgewisseld kan worden met een instelling waarmee normaal gesproken geen uitwisseling plaatsvindt. In de toelichting is de volgende tekst toegevoegd: “Indien alle instellingen waarmee verwijzingen plaatsvinden een andere uitwisselstandaard gebruiken dan is uitwisseling met instellingen die gebruik maken van dezelfde uitwisselstandaard voldoende.”
  • Om te voorkomen dat er een onlogisch zorgproces wordt opgezet dat uitsluitend tot doel heeft om de VIPP 5 -regeling te halen (voor toetsingscriterium 3.N1.TC4 waarin getoetst wordt hoe de uitwisseling in de praktijk wordt gebruikt), is voor bovenstaande situatie het volgende toegevoegd: “Indien de instellingen waarmee verwijzingen plaatsvinden een andere uitwisselstandaard gebruiken wordt niet getoetst op deze norm.”

Tot slot is ter verduidelijking niet alleen in de toelichting maar ook in toetsingscriterium 3.N1.TC3 de volgende tekst toegevoegd: ‘De uitwisseling vindt plaats met minimaal één instelling met een andere leverancier van het elektronisch patiëntendossier.’

Wijziging bij ‘hergebruik’
Omdat de 90% regel is komen te vervallen (zie verderop in dit bericht), is bij norm 3 (hergebruik) van module 3 is ter verduidelijking toegevoegd dat het ‘... alleen gegevenselementen betreft die in het eigen zorgproces geregistreerd worden.’ Als in deze gegevenselementen verwezen wordt naar een andere zorginformatie bouwsteen (zib), dan is de aanbeveling om ook deze zib te hergebruiken. Omdat al duidelijk in de toelichting van toetsingscriterium 3.N1.TC1 vermeld stond welke gegevens uitgewisseld dienen te worden, is deze niet verder aangepast: 'De instelling legt de BgZ, relevant voor het primaire zorgproces, vast in het elektronisch patiëntendossier. Diezelfde gegevens worden verzonden naar een andere instelling voor Medisch Specialistische Zorg.’

90% regel vervallen
De regel dat 90% van de normelementen behaald moet worden, is vervallen. Omdat onduidelijk was waarop die 90% berekend moest worden, blijkt deze regel complex en praktisch niet uitvoerbaar.
De gewijzigde versies van het Handboek VIPP 5 Eindtoets en de Beoordelingsmatrix VIPP 5 staan nu online.

Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het programmateam van VIPP 5 door een mail te sturen naar: vipp@zkn.nl.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Jaco Visscher.

Profielfoto van Jaco Visscher
Contactpersoon