Nieuwsbericht

Patiënttevredenheid meten via een meetbureau - voorbeeld Andros Clinics

26 april 2023

Alle leden van ZKN meten periodiek – of wellicht doorlopend – de patiënttevredenheid in hun kliniek. Dit is onderdeel van het ZKN-keurmerk. Er zijn vele manieren om zo’n meting uit te voeren en eventueel ook te koppelen aan ZorgkaartNederland. Andros Clinics deelt in een artikel op ZorgkaartNederland hoe zij dat aanpakken in samenwerking met een meetbureau.  

Sinds 2013 heeft Andros Clinics via meetbureau Bosgra Onderzoek een koppeling tussen haar patiëntervaringsonderzoek KliniekenMonitor en ZorgkaartNederland. Inmiddels heeft Andros Clinics meer dan 2.300 waarderingen en sinds 2022 staat bij bijna elke waardering een groen vinkje. Dat betekent dat de waarderingen zijn geschreven door patiënten en cliënten die tijdens of na het zorgtraject zijn uitgenodigd om een waardering te schrijven (geverifieerde waarderingen).

Domien Debruyne, directeur van Andros Clinics: “Het betrouwbare beeld dat zo ontstaat maakt patiëntervaringen erg leerzaam en waardevol. Het is voor het hele team een bron van inspiratie.”

Hoe werkt geverifieerd meten?

Een van de manieren om geverifieerde waarderingen op te halen is dus een samenwerking met een meetbureau. Het meetbureau zet bijvoorbeeld een patiëntervaringsonderzoek uit in opdracht van de zorgaanbieder.

De inzenders blijven anoniem, en door deze geverifieerde route is zeker dat de waarderingen afkomstig zijn van patiënten die zorg hebben gekregen bij de beoordeelde zorgaanbieder.

Lees ook: Patiënttevredenheidsmeting als waardering op ZorgkaartNederland tonen: Waarom & Hoe?! (ZKN.nl)

Meer over waarderingen & werken met een meetbureau
In het uitgebreide artikel op ZorgkaartNederland komt verder aan bod:

  • Dat waarderingen een bron van inspiratie zijn voor Andros Clinics om hun klinieken verder mee te verbeteren.
  • Hoe het verzamelen van waarderingen aangepakt kan worden
  • Hoe het werken met een meetbureau precies werkt
  • De voordelen van geverifieerd meten en hoe de waarderingen echt gebruikt kunnen worden door de organisatie

Het ophalen van geverifieerde waarderingen gaat via een beheerpakket van ZorgkaartNederland. ZKN-leden krijgen hier 50% korting op. Er is ook een gratis beheerpakket waarbij uw kliniek in elk geval op alle waarderingen kan reageren. Bij meerdere vestigingen kunt u dit ook gebruiken door meerdere emailadressen te gebruiken.

Lees hier het hele artikel van Andros Clinics op ZorgkaartNederland.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon