Nieuwsbericht

Wissel medicatiegegevens standaard uit, tenzij bezwaar!

26 juni 2023

De Patiëntenfederatie heeft in samenwerking met brancheverenigingen in de zorg, waaronder ZKN, een pleidooi geschreven voor een geen-bezwaar systeem voor de uitwisseling van medicatiegevens. De brief, gericht aan de Tweede kamer, is verstuurd in aanloop naar het commisiedebat digitale ontwikkelingen in de zorg van 27 juni. Programma medicatieoverdracht, welke zich inzet voor digitale uitwisseling van medicatiegegevens werd ook betrokken bij de brief. 

De grondslag van het pleidooi is dat het essentieel is dat zorgverleners op de hoogte zijn van het medicijngebruik van hun patiënten. Nu is het zo dat iedere arts, psychiater of tandarts een eigen beperkt overzicht heeft van de medicatie van een patiënt. In de huidige situatie wordt de essentiële informatie over medicatie namelijk alleen gedeeld tussen zorgverleners als de patiënt daar vooraf (proactief en expliciet) toestemming voor heeft gegeven bij al zijn voorschrijvers, apothekers en toedieners. Als de patiënt de vraag over toestemming niet gekregen heeft, of om wat voor reden dan ook nog niet heeft beantwoord, wordt ervan uitgegaan dat de patiënt “nee” tegen uitwisseling van noodzakelijke medicatiegegevens heeft gezegd.

Een onwenselijke situatie die er toe leidt dat in Nederland wekelijks meer dan 1.200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatiefouten. Bijna de helft hier van is vermijdbaar: dat zijn ruim 27.000 ziekenhuisopnames per jaar. 

Risicoanalyse toestemmingsysteem
Om die redenen is de minister gevraagd om zo snel mogelijk een analyse te maken van de risico’s voor de kwaliteit van zorg van het huidige toestemmingssysteem bij medicatieoverdracht. Op basis van die risico's kunnen voorstellen gemaakt worden waarmee op termijn een opt-out voor medicatieoverdracht mogelijk wordt. 

Meer informatie
Lees hier het NOS-nieuwsitem over de uitwisseling van medicatiegegevens of lees meer over het programma Medicatieoverdracht.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Wouter Harmsen.

Profielfoto van Wouter Harmsen
Contactpersoon