Nieuwsbericht

Laatste specifieke corona-adviezen zijn vervallen

13 maart 2023

Geen corona maatregelen meer nodig

De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – kunnen komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Alle overige maatregelen waren inmiddels al vervallen. Uw kliniek hoeft dus geen speciale coronamaatregelen meer te handhaven. 

Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten. Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen. Meer over het bericht vanuit VWS leest u hier.

Gezond verstand blijven gebruiken 

Het kabinet pleit ervoor om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. blijf thuis wanneer je ziek bent,
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Teststraten
GGD teststraten worden gesloten. Indien na 17 maart een herstelbewijs nodig is voor reizen zijn deze via de commerciële teststraat te krijgen. Dat geldt nu al voor reizigers die een testbewijs nodig hebben.

Geen nieuwe vaccinatieronde dit voorjaar
Verder is besloten dit voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde te organiseren. Dit komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Marloes Franken.

Profielfoto van Marloes Franken
Contactpersoon